De kracht van ademhaling

Boekentip | NEI | Nicole

𝑫𝒆 𝒌𝒓𝒂𝒄𝒉𝒕 𝒗𝒂𝒏 𝒂𝒅𝒆𝒎𝒉𝒂𝒍𝒊𝒏𝒈 🌬️

 

Dat ik gevoelig ben, een piekeraar ben, alles over analyseer en onzeker ben, heb ik inmiddels (deels) weten te omarmen en mee om weten te gaan. Het blijft ergens toch de aard van het beestje. Toch was dit een aantal jaar geleden niet zo.

Er is namelijk een periode geweest waarin ik last had van hyperventilaties. Bij mij uitte dit niet in het hevig in -en uitademen, maar het voelde alsof ik geen adem kon halen door de druk op mijn borst, waardoor ademen juist langzaam en moeizaam ging.

Wanneer je hier voor de eerste keer mee in aanraking komt, weet je niet wat je overkomt. Je raakt daardoor in paniek, wat er uiteindelijk ook voor kan zorgen dat je in de hyperventilatie verergert.

Bij de huisarts kreeg ik 'oxazepam' voorgeschreven. Dit mocht ik op het moment van onrust innemen. Op dat moment was het fijn om iets achter de hand te hebben, maar nóg fijner zou het zijn om dit op een wat natuurlijkere manier te kunnen tackelen.🌱

𝑩𝒖𝒊𝒌𝒂𝒅𝒆𝒎𝒉𝒂𝒍𝒊𝒏𝒈
Via een vriendin kwam de tip op mijn pad om een afspraak te maken bij een sjamaan. Ik had nog niks verteld over de hyperventilaties, maar hij vertelde mij al vrij snel dat ik te hoog ademhaalde - dus vanuit mijn borst in plaats van mijn buik. Hier ging ik mee aan de slag, wat in het begin vrij onwennig was.

Enkele maanden/jaren later, kwam ik naar aanleiding van het programma 'Helemaal het einde', uit bij het boek van The Traveling Yoga Family.

Daar werd heel helder beschreven hoe belangrijk ademhaling is voor je gezondheid - als ook voor het goed functioneren van al je organen. Op de een of andere manier móést ik dit lezen om een omslag te kunnen maken in het letten op mijn ademhaling.

Sindsdien is het nog een enkele keer voorgekomen dat ik last had van hyperventilatie. Dit was dan ook vooral wanneer ik overstuur was en de hyperventilatie dus een aanleiding had (voorheen gebeurde het vooral zonder aanleiding - door onderliggende stress). Tóch kreeg het ook op die momenten geen kans meer om de overhand te nemen, omdat ik direct overschakelde naar mijn buikademhaling.

 

Niet alleen bij hyperventilatie is het heel fijn om op je ademhaling te letten, maar ook wanneer je je in een stressvolle situatie bevindt of wanneer je angst hebt voor iets nieuws: ademhaling brengt je terug naar jouw lichaam + doordat je op je ademhaling let, wordt er automatisch rust en ruimte gecreëerd in jouw mind. 🙏🏻
Mocht jij hier ook last van hebben, dan hoop ik dat dit je gerust kan stellen. 💜

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.